Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΡΟ ΚΑΠΟΤΕ…. (μέσα από παλιά δημοσιεύματα εφημερίδων)!

ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΡΟ ΚΑΠΟΤΕ…. (μέσα από παλιά δημοσιεύματα εφημερίδων)!

      Εξαιρετική έρευνα από την ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ. Καταγράφει  μέσα από δημοσιεύματα παλιών εφημερίδων περασμένες και αλλοτινές στιγμές και γεγονότα που συνέβησαν στην Πάλαιρο κάποτε… 
     Μέσα από τα δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου θα περιηγηθούμε σε δύσκολες εποχές για το τόπο μας και θα δείτε ότι ορισμένα δημοσιεύματα παρουσιάζουν αρκετές ομοιότητες με το σήμερα.....

Η ΚΑΤΑΔΙΩΞΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ (9 Απριλίου 1915)

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΛΛΑ............................ 




ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΔΙΩΧΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ (11 Ιουνίου 1932)



ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΗ ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ (22 Αυγούστου 1908)


ΕΚΡΥΘΜΗ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ (8 Ιανουαρίου 1902)


ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΠΝΟΥ (3 Ιουλίου 1898)


Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Ιός Ζίκα: Ταξιδιωτική οδηγία προφύλαξης από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Ιός Ζίκα: Ταξιδιωτική οδηγία προφύλαξης από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Ιός Ζίκα: Ταξιδιωτική οδηγία προφύλαξης από το ΚΕΕΛΠΝΟ
Ο ιός Ζίκα μοιάζει με τον ιό που προκαλεί τον δάγκειο πυρετό, και μεταδίδεται, όπως και ο δάγκειος πυρετός, με δήγμα μολυσμένου κουνουπιού. Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, ερυθρότητα στα μάτια, εξάνθημα, μυαλγίες και αρθραλγίες.

Ο χρόνος επώασης της νόσου κυμαίνεται από 2 ως 7 ημέρες. Η νόσος είναι συνήθως ήπια και διαρκεί 4-7 ημέρες. Δεν υπάρχει εμβόλιο ή φαρμακευτική αγωγή για την προφύλαξη από τη νόσο. Όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ η συσχέτιση του ιού Ζίκα με την εμφάνιση περιστατικών μικροκεφαλίας στη Βραζιλία και περιπτώσεων Guillain Barré στη γαλλική Πολυνησία βρίσκεται υπό διερεύνηση.

Ταξιδιωτική οδηγία προφύλαξης, από τον ιό Ζίκα, που από το 2014 βρίσκεται σε εξέλιξη στην τροπική ζώνη της Αφρικής, της Νοτιοανατολικής Ασίας και των νησιών του Ειρηνικού Ωκεανού, αλλά προσφάτως και στην κεντρική και νότιο Αμερική, ανακοινώνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Ειδικότερα, οι ταξιδιώτες, που επισκέπτονται περιοχές με τρέχουσα τοπική μετάδοση της λοίμωξης συνιστάται να λαμβάνουν συνεχή μέτρα αποφυγής των δηγμάτων από κουνούπια, καθώς το κουνούπι, που μεταδίδει τη νόσο, τσιμπά κατά τη διάρκεια ημέρας και νύχτας, σε εξωτερικούς και σε εσωτερικούς χώρους, καθώς και στις αστικές περιοχές.

Ιδιαιτέρως, όσον αφορά νήπια, ηλικιωμένους, εγκύους και άτομα με σοβαρές χρόνιες νόσους ή ανοσοκαταστολή, συνιστάται συνεκτίμηση του κινδύνου νόσησης και των συνιστώμενων μέτρων προφύλαξης πριν από το ταξίδι σε ενδημικές περιοχές. Ιδιαίτερα στις εγκύους, συνιστάται αυξημένη προστασία κατά των δηγμάτων από κουνούπια στις ενδημικές περιοχές.
Ο ταξιδιώτης συνιστάται:

Να φορά φαρδιά ελαφρά ρούχα με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια, ψηλές κάλτσες, και, επιπλέον, σε εξωτερικούς χώρους, κλειστά παπούτσια και καπέλο.
Να χρησιμοποιεί στο ακάλυπτο δέρμα εντομοαπωθητικά, όπως DEET (N-diethyl-m-toluamide) σε συγκέντρωση 30-50%. Για τον ψεκασμό των ρούχων του (όχι απευθείας στο δέρμα) να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα, όπως περμεθρίνη,τετραμεθρίνη,αλλεθρίνη κ.α.
Να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα (σπρέι, φιδάκια, ταμπλέτες) στους χώρους που πρόκειται να καταλύσει.
Να χρησιμοποιεί κουνουπιέρα κατά τις ώρες του ύπνου. Συστήνεται η κουνουπιέρα να ψεκάζεται με εντομοκτόνο.

Μετά την επιστροφή από περιοχή με κρούσματα από ιό, ο ταξιδιώτης συνιστάται να παρακολουθεί την υγεία του για 12 ημέρες. Αν κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών παρουσιαστεί πυρετός, πονοκέφαλος, ερυθρότητα στα μάτια, εξάνθημα, μυαλγίες και αρθραλγίες, συνιστάται να αναζητήσει ιατρική βοήθεια και να ενημερώσει τον γιατρό για το ταξιδιωτικό του ιστορικό.

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Στα λευκά ντύθηκε η Ορεινή Λευκάδα, φωτογραφίες του Ανδρέα Στραγαλινού

Στα λευκά ντύθηκε η Ορεινή Λευκάδα, φωτογραφίες του Ανδρέα Στραγαλινού

Στα λευκά ντύθηκε η Ορεινή Λευκάδα σήμερα, μετά την αλλαγή του καιρού και την απότομη πτώση της θερμοκρασίας. Ήδη στον ορεινό όγκο άνωθεν της Εγκλουβής το χιόνι είναι αρκετό, προσφέροντας – όπως πάντα – ένα εξαιρετικό θέαμα.
Οι φωτογραφίες είναι του Ανδρέα Στραγαλινού.
Στα λευκά ντύθηκε η Ορεινή Λευκάδα, φωτογραφίες του Ανδρέα Στραγαλινού Στα λευκά ντύθηκε η Ορεινή Λευκάδα, φωτογραφίες του Ανδρέα Στραγαλινού Στα λευκά ντύθηκε η Ορεινή Λευκάδα, φωτογραφίες του Ανδρέα Στραγαλινού Στα λευκά ντύθηκε η Ορεινή Λευκάδα, φωτογραφίες του Ανδρέα Στραγαλινού

Διπλό για τον ΑΟ Παλαίρου στον Αρχάγγελο

Διπλό για τον ΑΟ Παλαίρου στον Αρχάγγελο

Διπλό για τον ΑΟ Παλαίρου στον Αρχάγγελο
hotel aheron post
Νέα ήττα για την ΑΕΚ Αρχαγγέλου εντός έδρας με σκορ 0-2 από τον Α.Ο Παλαίρου, στο ντέρμπι των “μικρών”.Οι φιλοξενούμενοι ήταν ανώτεροι και στα 90′ της αναμέτρησης και επικράτησαν δίκαια. Η έντονη βροχόπτωση έκανε τη ζωή των 22 ποδοσφαιριστών πολύ δύσκολη μιας και ο αγωνιστικός χώρος είχε μετατραπεί σε βούρκο και η λασπομαχία ήταν αναπόφευκτη.
Η ΑΕΚ για ακόμη μια αγωνιστική παρατάχθηκε με τεράστιες ελλείψεις και δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο του παιχνιδιού να απειλήσει τους φιλοξενούμενους, που με έξυπνη τακτική αλλά και με γεμάτη φαρέτρα, απέδρασαν με ένα τεράστιο διπλό.
Ελάχιστες οι καλές στιγμές της αναμέτρησης, με την Πάλαιρο στις 3 ευκαιρίες της να σκοράρει 2 φορές. Στο 25′ δοκάρι του Χριστοδούλου από εκτέλεση φάουλ, και γκολ από τους Ματσίγκο(70′) και Τσακάλη(76′) με κοντινά πλασέ.
Διαιτητής: Ρίππης   Βοηθοί: Παπαδόπουλος-Σφονδύλη
ΑΕΚ Αρχαγγέλου (Π. Καραμούτσιος)
Ισπογλου,Ντεντι,Ζησης,Μουρεχιδης,Σοφοπουλος,Λεζος,Τσενικογλου,Γεωργατσελης(77’Μυριουνης),Ευθυμιου(73’Αναστασιου),
Τουμανιδης,Σταυρακας
ΑΟ Παλαίρου (Χ. Καράμπαλης)
Δουλιώτης, Καρασαββίδης, Ράπτης, Ασημάκης, Ματσίγκος(55′ Χρυσούλης), Χριστοδούλου, Μετσόλι(80′ Μπουρδούβαλης), Τσακάλης, Λίτος(75′ Κολοβός), Θεοδωρίδης, Καλέμι.

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Α΄ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας: Τα αποτελέσματα της 17ης αγωνιστικής και η βαθμολογία Ημερομηνία: 16 Ιανουαρίου 2016

Α΄ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας: Τα αποτελέσματα της 17ης αγωνιστικής και η βαθμολογία

Α΄ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας: Τα αποτελέσματα της 17ης αγωνιστικής και η βαθμολογία
hotel aheron post
Τελικά αποτελέσματα
Απόλλων Νοτίου Λευκάδας-Αμβρακικός Βόνιτσας 0-3 α.α.
Τηλυκράτης Λευκάδας-ΑΕ Πρέβεζας 5-0
ΑΕΚ Αρχαγγέλου-ΑΟ Παλαίρου 0-2
ΑΟ Καρυάς-Θύελλα Σινώπης 5-0
Θρίαμβος Λούρου-ΠΕΑΣ Κατούνας 0-0
ΑΟ Πλαγιάς-Κεραυνός Θεσπρωτικού 1-1
Απόλλων Πάργας-Πανλευκάδιος 1-1
ΠΣ Πρέβεζα-Δόξα Ωρωπού 0-0
Δείτε τη βαθμολογία με ένα ΚΛΙΚ ΕΔΩ
stasi-souvlaki-small

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Γρίπη: Πώς να μην κολλήσετε εσείς και το παιδί σας

Γρίπη: Πώς να μην κολλήσετε εσείς και το παιδί σας

Γρίπη: Πώς να μην κολλήσετε εσείς και το παιδί σας
Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος. Μεταδίδετε πολύ εύκολα από τα σταγονίδια που εκπέμπει κάποιος με τον βήχα. Μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρά νοσήματα.
Η γρίπη προβάλει με θορυβώδη συμπτώματα: Yψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, αρθραλγίες, πονόλαιμο, ξερό βήχα και καταρροή.
Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων χρόνων. Η γρίπη στη χώρα μας συμβαίνει μεταξύ του Ιανουαρίου και του Μαρτίου. Η κορύφωση της δραστηριότητας συμβαίνει μεταξύ του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου.
Κυκλοφορούν όλα γνωστά στελέχη γρίπης Α (Η1Ν1), Α (Η3Ν2) και η γρίπη Β. Τα σοβαρά κρούσματα οφείλονται στο πολυδύναμο στέλεχος Α (Η1Ν1) pdm 0.9/California .
ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ
-   Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθούμε από την γρίπη είναι ο εμβολιασμός και μπορεί να γίνει και τώρα και σε όλη την διάρκεια περιόδου της γρίπης.
- Συστήνετε επίσης η έγκαιρη χορήγηση αντιοιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία και κυρίως σε άτομα υψηλού κινδύνου.
- Το εμβόλιο της φετινής χρόνιας περιέχει τα στελέχη Η3Ν2, Η1Ν1 pdm 0.9, B/ yamagata lineage .
- Ο εμβολιασμός είναι το ισχυρότερο μέσο προστασίας ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πλυθησμού.
-  Οι γιατροί πρέπει να ενθαρρύνουν τον εμβολιασμό ενηλίκων στην οικογένεια όταν υπάρχουν μικρά παιδία, ιδιαίτερα βρέφη <6μηνών που δεν μπορούν να εμβολιαστούν ή τα παιδιά με χρόνια προβλήματα υγείας.
-  Ο εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας (Ε.Υ.) κατά της γρίπης είναι μέγιστη ηθική υποχρέωση για την προστασία των ασθενών, της οικογένειας και του κοινωνικού συνόλου.
- Έχουν περιγραφεί στην βιβλιογραφία αρκετές επιδημικές εξάρσεις σε μονάδες εντατικής θεραπείας ή ογκολογικά τμήματαπου προήλθαν από νοσούντες Ε.Υ. που δεν είχαν εμβολιασθεί και προκάλεσαν όχι μόνο σημαντική νοσηρότητα αλλά και θανάτους ασθενών.